Huwelijksvoorwaarden

Indien men voor het huwelijk huwelijksvoorwaarden heeft opgemaakt dan hangt het van de inhoud van de huwelijksvoorwaarden af op welke wijze partijen met elkaar dienen af te rekenen na inschrijving van de echtscheiding.

De meest voorkomende huwelijksvoorwaarden houden een Amsterdams verrekenbeding in, dat houdt in dat de besparingen die overblijven nadat de kosten van de huishouding voldaan zijn, tussen partijen dienen te worden verdeeld.

Heeft men tijdens huwelijk een eigen woning gekocht met geleend geld en daarop afgelost dan wordt dit ook als een besparing gezien, de meerwaarde dient dan bij helft te worden gedeeld.

Anders wordt het indien men al een eigen woning bezat voor het huwelijk en er tijdens huwelijk geen hypotheek meer was. Dan is dit geen besparing tijdens huwelijk en blijft de meerwaarde van de woning buiten de verdeling.

De zaak kan ingewikkeld worden indien er sprake is van een eigen bedrijf.
Is het bedrijf voor of na het huwelijk gestart en zijn daarvoor de besparingen die gedeeld hadden moeten worden gebruikt of  heeft men eigen vermogen daarvoor gebruikt.

De tekst en uitleg van de huwelijksvoorwaarden is een ingewikkelde materie. Van belang is dat er op een goede wijze naar gekeken wordt omdat het vaak om grote bedragen gaat die al dan niet verdeeld moeten worden.

Mr Rietberg houdt zich binnen het kantoor veelal met dit soort zaken bezig.